Обяви

Пусни безплатна обява Всички обяви

Ветеринарни лекари в България

По области


Търсене по номер

Начало » Докторе, кажи...

Докторе, кажи...

Потенциални опасности за домашните ни любимци

31.07.2013
hazards
 Във всеки дом има различни битови предмети и вещества, които могат да бъдат опасни и дори фатални, ако бъдат погълнати от вашите домашни любимци. Можете да

предотвратите наранявания и да опазите здравето на вашето куче или котка, като се запознаете с най-често срещаните предмети и субстанции в домакинството ви, които крият опасности.

В кухнята

Храни

Много храни са напълно безопасни за човека, но могат да бъдат вредни или
потенциално смъртоносни за кучетата и котките.Изключете от менюто им:
утайка от кафе, мазни храни, чай, шоколад, алкохол, авокадо, грозде/стафиди, макадамия, лук, чесън, дъвки, бонбони и освежители за уста, съдържащи ксилитол

Винаги дръжте кофата за смет извън обсега на животното, тъй като гниещата храна съдържа плесени и бактерии, които могат да доведат до хранително отравяне.

Почистващи продукти


Много битови почистващи препарати могат да се използват безопасно, при наличие на  котка или куче у дома. Въпреки това, от ключово значение за безопасното използване е да се четат указанията за правилна употреба и съхранение.


Например, ако етикета гласи "да не се допускат домашни любимци и деца в района на използване до изсъхване на препарата ", тези указания следва да се спазват.


Продукти, съдържащи белина могат безопасно да дезинфекцират повърхности в домакинството, когато се използват правилно, но могат да предизвика стомашно неразположение, лигавене,повръщане или диария, тежки изгаряния при поглъщане, и дразнене на дихателния тракт при вдишване в достатъчно висока концентрация. В допълнение, когато попаднат върху кожата концентрираните разтвори могат да доведат до сериозни химически изгаряния. Добре е да се има предвид, че котките са особено чувствителни към някои съставки като феноли.

 

Като общо правило, съхранявайте всички продукти за почистване на сигурно място, в шкаф, далеч от достъпа на домашните ви  любимци. Дръжте ги в оригиналната им опаковка, или в ясно обозначени и плътно затворен контейнери.

 

Инсектициди / Родентициди


Както и при домакинските препарати, прочетете и следвайте указанията на етикета, преди да използвате какъвто и да е пестицид. Например, продукти срещу бълхи
и кърлежи с указания "да се прилагат само върху кучета" не бива да се използват за обезпаразитяване на котки или други животни, тъй като могат да доведат до сериозни
и дори животозастрашаващи състояния.

Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар за безопасното използване на
този вид продукти.
Ако домашния ви любимец погълне отрова за мишки или плъхове, последствията за живота и здравето му могат да бъдат много сериозни, затова при използване на родентициди, е от изключителна важност отровата да се поставя на места напълно недостъпни за домашните любимци.

В банята

Лекарства


Лекарствата, които лекуват човека могат да застрашат живота на домашните ви любимци. Никога не давайте на животните лекарства освен ако не са ви препоръчани от вашия ветеринарен лекар.

Като правило, следните лекарства трябва да бъдат плътно затворени в опаковките си  и се съхраняват в затворен шкаф недостъпен за домашните ви любимци:
Нестероидните противовъзпалителни лекарства като аспирин,ибупрофен или напроксен,  ацетаминофен (парацетамол), хранителни добавки, витамини, комбинирани лекарства за настинка, антихистамини и всички лекарства,които се изписват с рецепта.

Сапуни и миещи средства

Сапуните,душ геловете,  пастите за зъби и слънцезащитните продукти трябва да се съхраняват далеч от  домашните любимци. При поглъщане те могат да предизвикат стомашно разстройство, повръщане или диария.

 

Опасности в спалнята и всекидневната

Въпреки че миришат добре, течните ароматизатори за въздух съдържат съставки, които могат да причинят орални язви и други проблеми, така че ги поставяйте на места недостъпни за домашните любимци.

Продукти против молци съдържащи нафталин, при поглъщане, могат да причинят сериозни увреждания на храносмилателния тракт, черния дроб, бъбреците, кръвните клетки,оток на мозъка, гърчове, кома, и дори смърт.

Тютюневите изделия, монетите и дори батериите от дистанционното ви могат да бъдат опасни при поглъщане.

 

Стайни и градински растения

 

Независимо, че са красиви и радват окото, някои растения могат да причинят страдания и дори смърт на домашните ни любимци при поглъщане. Особено внимателни трябва да сме с:

 -  някои видове лилии (Lilium и Hemerocallis видове) са силно токсични за котки, като    

    могат да доведат до бъбречна недостатъчност при поглъщане на дори и малки   

    количества.
 -  момина сълза, олеандър, тис, напръстник, и каланхое водят до сърдечни проблеми,   

    ако бъдат погълнати.
 -  саговите палми (Cycas) могат да предизвикат тежки чревни проблеми,припадъци и   

    увреждания на черния дроб, особено ако бъде погълната част от „луковицата“.
 -  азалии, рододендрони и луковиците на лалета / нарциси могат да предизвикат  

    чревно разстройство, слабост, депресия, сърдечни проблеми, кома и смърт.
 -  чревно разстройство също  могат да причинят цикламата, беладоната,

     хризантемите, бръшлянът,филодендронът, шефлерите и хибискуса,
 -  листата от ревен и детелина съдържат вещества, които могат да доведат до  

    бъбречна недостатъчност.

 

Като заключение, списъкът с потенциални опасности в дома ви далеч не е изчерпан. Отговорното отношение към домашния ви любимец и към обкръжаващата го среда са важно условие за избягване на наранявания и отравяния вследствие на поглъщане на потенциално опасни вещества и предмети. Осигурявайки му безопасна среда ще избегнете драматичните моменти и ще се радвате по-дълго и пълноценно на компанията на вашето куче или котка.

Ако все пак подозирате, че домашният ви любимец може да е отровен не се колебайте, незабавно потърсете ветеринарна помощ.