Обяви

Пусни безплатна обява Всички обяви

Ветеринарни лекари в България

По области


Търсене по номер

Начало » Докторе, кажи...

Докторе, кажи...

Сам вкъщи....

11.09.2013
сам вкъщи

Смята се, че всяко четвърто от осем милиона домашни кучета във Великобритания страда от депресия  в следствие на това, че остава само вкъщи през деня докато стопаните му са на работа.

Според някои данни , проблемът се засилва при животни, чийто стопани отсъстват по-дълго или тепърва започват работа. Британският телевизионен канал Chanel 4 работи върху документален филм разкриващ поведението на любимците ни, когато са сами вкъщи.
Говорител на продукцията  заяви : "При някои кучета реакциите са шокиращи за стопаните – продължително въртене на място, лай, вой, дефекация и дори самонараняване. ". Това поведение се нарича тревожност предизвикана от раздяла.

Е, как да се помогне за облекчаване на тази тревожност, така че да можете да отидете на работа без да се чувствате като чудовище, което изоставя верния си приятел? По-долу са дадени няколко практически съвета за това.


Изморете кучето.

Комбинацията от тревожно и превъзбудено куче, оставено вкъщи само може да бъде истинско бедствие. Затова преди да излезете за работа намерете време и изведете кучето си на дълга разходка или поиграйте с него енергично в парка. Физическото натоварване помага за успокояването на  кучето по два начина. Физически, изморявайки кучето си навън го предразполагате към дрямка докато ви няма ; и емоционално , физическото натоварване може да балансира процесите в мозъка кучето ви.

Намерете някой, който да изведе кучето ви през деня.

Това може да е съсед с домашен любимец, роднина или дори можете да наемете някого. Малкото време прекарано в човешка компания през деня ще разсее кучето ви и ще му помогне да не изпада в състояния на тревожност.

Повече играчки, по-малко шум

Предполага се, че скуката е една от основните причини за  появата на симптоми свързани с тревожност от раздяла при кучетата. Поради тази причина е много важно да оставите любимите играчки на кучето си и всичко друго, за което можете да се сетите, че ще му помогне да се забавлява във ваше отсъствие . Наличието на играчки може да промени към по-добро денят на вашия любимец, защото не само, че няма да се забавлява гризейки мебелите ви, но и ще успее да се разсее и няма да изпада в паника от отсъствието ви.

Второ куче

Много стопани смятат, че взимането на второ куче може да реши проблема с тревожността, тъй като двете кучета ще си правят компания при отсъствието ви. Наистина това е решение, но трябва да бъде много добре обмислено. Добра идея е да се посъветвате с ветеринарния си лекар. При избора на второ куче е много важно да се вземе предвид породата, темперамента и възрастта на втория любимец, защото би било крайно нежелателно да се окаже, че вместо едно имате две тревожни кучета или, че едното от тях ще се забавлява за сметка на другото.


Ако все още нямате куче, но обмисляте да си вземете такова, преценете добре дали вашият начин на живот е подходящ да го споделите с куче. Ако смятате, че е възможно кучето ви да прекарва дълго време само вкъщи се ориентирайте към породи, които не са токова темпераментни,  не се нуждаят от много упражнения и време прекарано навън. Обърнете се към ветеринарен лекар, той ще може да ви препоръча породи подходящи за вашия начин на живот.