Обяви

Пусни безплатна обява Всички обяви

Ветеринарни лекари в България

По области


Търсене по номер

Начало » Докторе, кажи...

Докторе, кажи...

 

Сам вкъщи....

11.09.2013
Смята се, че всяко четвърто от осем милиона домашни кучета във Великобритания страда от депресия  в следствие на това, че остава само вкъщи през деня докато стопаните му са на работа.

Според някои данни , проблемът се засилва при животни, чийто стопани отсъстват по-дълго или тепърва започват работа. Британският телевизионен канал Chanel 4 работи върху документален филм разкриващ поведението на любимците ни, когато са сами вкъщи.
Говорител на продукцията  заяви : "При някои кучета реакциите са шокиращи за стопаните – продължително въртене на място, лай, вой, дефекация и дори самонараняване. ". Това поведение се нарича тревожност предизвикана от раздяла.


Преливане на кръв спасява крави с тежка следродилна хемоглобинурия

14.08.2013
 Протичането в тежките случаи на следродилна хемоглобинурия е остро, животното се залежава и на 4-ия до 7-ия ден от началото на заболяването умира. Редица автори смятат, че смъртта се дължи до голяма степен на анемична аноксемия (липса или силно намалено съдържание на кислород в кръвта) и аноксия (липса или намаление на кислорода в тъканите на организма на болните животни). При по-леките форми на хемоглобинурия дори и след лекуване периодът на оздравяване е дълъг. Минералният и хематологичен профил се нормализира едва след 1-2 месеца.

Прогнозата се определя от степента на заболяването. Когато броят на еритроцитите в кръвта спадне под 2 500 000 куб. мл, прогнозата е неблагоприятна. Прекратяването на хемолизата, избистрянето на урината и постепенното увеличаване на броя на червените кръвни телца (еритроцитите) са признаци за подобряване общото състояние на болното животно и навлизане в оздравителен (рековаленсцентен) период.


Потенциални опасности за домашните ни любимци

31.07.2013
 Във всеки дом има различни битови предмети и вещества, които могат да бъдат опасни и дори фатални, ако бъдат погълнати от вашите домашни любимци. Можете дa предотвратите наранявания и да опазите здравето на вашето куче или котка, като се запознаете с най-често срещаните предмети и субстанции в домакинството ви, които крият опасности.

Водният дефицит понижава веднага млеконадоя

26.07.2013
 Водата е задължителен елемент от хранителната дажба на млечната крава, тъй като е незаменим компонент при обмяната на веществата в организма на животното. Тя постъпва в организма основно с дажбата по време на хранене и при водопой. Съдържанието на вода във фуражите е от 3 до 90 процента в зависимост от типа фураж (зелен, груб, сочен или концентриран).

Водата играе съществена роля в процеса на производство на мляко от животното. Известно е, че за образуването на 1 л мляко са необходими около 4-6 л вода.


Как паразит предаван по Котките, Контролира човешкият Мозък

23.07.2013
 Миналата година, чешкият еволюционен биолог Ярослав Флегр заяви радикално твърдение, че често срещан паразит на име Toxoplasma gondii контролира нашите мозъци.

"Toxo," който обикновено заразява котките, е известен на учените като умна тактика за пренасянето му между котките,което се осъществява първоначално като заразяване на плъхове, което променя тяхното поведение като кара плъховете да се доверяват на котките и по този начин по - лесно да бъдат изядени, като по този начин прехвърлят паразита на новия носител.

Флегр, открил че поведението, което "Toxo," провокира при плъховете, за да ги накара да бъдат изядени, забавя времето за тяхната реакция, сънливост, намаляване на страха, тези симптоми се проявяват и при заразените хора.

Предимствата на ранното подхранване на прасета-бозайничета с гелообразни фуражи

22.07.2013
 Изследвания от последните години показват, че ранното приучване на прасетата бозайничета към фураж преди отбиването оказва непосредствено влияние върху по-нататъшното им развитие.

Но науката не стои на едно място и в последно време наред с млекозаместителите, със сухите предстартерни и стартерни смески все по-голям интерес предизвиква един нов тип фуражи за прасета - под формата на гел.


Как да изберем ветеринарен лекар за домашния си любимец

15.07.2013

Когато избирате ветеринарен лекар за вашия домашен любимец, избирате повече от добър специалист или медицински експерт.

Вие търсите някой, който да отговаря на вашите нужди и на нуждите на вашия домашен любимец, лекар, който да е умее да общува както с вас, като клиент, така и със животното – като пациент. Най-неподходящото време за избор на ветеринарен лекар е, когато наистина домашният ви любимец има проблем, така че планирайте бъдещето и направете спокоен и информиран избор.