Обяви

Пусни безплатна обява Всички обяви

Ветеринарни лекари в България

По области


Търсене по номер

Начало » Новини

Новини

 

Писмо до Народните представители от СНЦ "Ветеринарна Е-Практика"

 До:
Председателя на НС
Г-жа Цвета Караянчева

До:
Народните представители на ПП ГЕРБ

До
Народните представители на ПП БСП

До:
Народните представители на ПП ДПС

До:
Народните представители на ПП Атака

До:
Народните представители на ПП Воля

До:
Народните представители на ПП НФСБ

До:
Народните представители на ПП ВМРО

До:
Независимимите Народни представители

Позиция на Сдружение с нестопанска цел „Ветеринарна Е-Практика“ относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност № 954-01-44, внесен от н.п. Десислава Атанасова и гр.н.п. на 20 юни 2019 г. касаещ режима за разходка и извеждане на обществени места на кучета.
Уважаема г-жо Караянчева, уважаеми госпожи и господа народни представители,
СНЦ „Ветеринарна Е-Практика“ по своя формат е клъстер обединяващ ветеринарни лекари, фермери и собственици на различни видове животни от цялата страна. В това ни качество искаме да изразим следната позиция по горенаписания законопроект.
В съзнанието на българския народ кучето се възприема като „Най-добрият приятел на човека“! Това въобще не е случайно и ни най-малко не е пресилено. Кучето е одомашнено от хората преди 10 хиляди години. То е единствения вид животно претърпял толкова сложна и всеобхватна промяна под въздействие единствено на човешката развъдна дейност. В света са признати над 260 породи кучета, които се използват за разнообразни цели: от това да са просто компаньони, за лов, за спорт до много отговорни дейности като спасители в планините, водачи на слепи хора, за борба с безредиците, за откриване на наркотици, оръжие и взривоопасни бойни вещества, охрана на държавни граници, летища и още много други. В последните десет години все по-важно става значението на кучетата като емоционални терапевти в болници и хосписи за деца с онкологични заболявания и възрастни с тежки здравословни проблеми.
Доказано контактът с кучета осигурява психичен комфорт на хората, повишава волята им за живот, допринася в голяма степен за освобождаване на ендорфини в мозъка, които повлияват положително на чувството за щастие и удовлетвореност. Тези факти доказват, че по своята същност кучетата са доброжелателни към хората, любвеобвилни и толерантни. Те не са пряка заплаха за здравето на хората и статистически проявяват много рядко непровокирана агресия. При отговорно отглеждане и грижа за кучетата те отвръщат с любов, разбиране и съдействие. Не случайно миналата седмица парламента в Австралия гласува закон, който разглежда всички бозайници „Като разумни същества“.
Като професионалисти-ветеринарни лекари и като граждани също сме загрижени за здравето на хората и тяхната безопасност. Но това не бива да става причина чрез добрите си намарения всъщност да нанесем вреда на кучетата още по-малко на тези, които нямат никаква вина за лошото поведение на други кучета, което често и най-вече е следствие от грешките на хората, които ги отглеждат. За това сме силно притеснени и разтревожени от гласуваните на първо четене предложения за изменения на ветеринарномедицинския закон оказващи задължителното носене на намордници на кучета над 5 килограма или агресивни кучета. Смятаме, че задължителното поставяне на намордник по време на разходки е противоестествено по отношение физиологията на кучетата. Поради анатомичната липса на потни жлези, техният нормален механизъм за охлаждане е чрез усилена вентилация на въздух през устата. За това кучетата в топло време дишат с широко отворена уста и изплезен език, като така потенцират усилена вентилация на студен и топъл въздух, за да регулират телесната си температура.
За разлика от нас хората, кучетата възприемат информацията за заобикалящата ги околна среда първо чрез обонянието, след това с рецепторите на бърните, слуха и в най-малка степен със зрението. Поставянето на намордник по време на разходки, не само че ще доведе до прегряване на кучетата- животозастрашаващо състояние, но и ще бъде осакатяващо, доколкото кучетата няма да могат адекватно да възприемат околната среда. Това ще води до силно безпокойство, тъй като кучето няма да е в своята комфорна зона, което обстоятелство само по себе си би било провокация на агресия.
От морална гледна точка гласуваният от Вас законопроект на първо четене поставя под въпрос фундаменталната философия на Стратегията за намаляване популацията на бездомните кучета, а именно „Кастрирай и върни“. Не можем да приемем предложението водените на повод кучета да ходят и с намордник, защото това ги поставя в дискриминационно положение спрямо свободно живеещите безстопанствени кучета. С какво воденото на повод куче е по-опасно от свободно разхождащото се безпризорно куче?
Уважаема г-жо Караянчева, уважаеми госпожи и господа народни представители,
Гореизложените доводи показват, че задължителното поставяне на намордници не може да предпази хората от инциденти с кучета. Усилията трябва да бъдат насочени в следните три посоки:
- Осъзнато и отговорно отношение на собствениците на кучета. В тази връзка трябва да се води стриктен регистър на собствениците на кучета, дали са психично годни за това; притежават ли необходимите знания и умения да възпитават куче; имат ли необходимите финансови средства за отглеждането на куче; преценили ли са големината на кучето спрямо жилищната площ в която живеят; почистват ли екскрементите на кучето по време на разходка за да не замърсяват улиците и парковете; обезпаразитяват ли ги ежемесечно; ваксинират ли ги ежегодно.
- Отговорно отношение от страна на държавните структури-община, общинска и гранична полиция, ветеринарни власти. Трябва да се засили контролът по проследяване идентификацията на кучетата и редовното водене на имунизационния календар. Косвено кучетата могат да бъдат много по-опасни за човешкото здраве като преносители на паразитози и инфекции – ехинококоза, нематодози, кърлежови трески, бяс. Намордниците няма да предпазят хората от тези потенциално, несравнимо по-опасни заболявания, които могат да застигнат хората без дори да имат пряк контакт с кучета. Проверки на границата на излизащите и влизащите в страната кучета-имат ли чип и необходимите ветеринарномедицински докуманти.
- Стриктен контрол върху развъдната дейност в България. Не е тайна, че в момента тази дейност до голяма степен е не регламентирана и не подлежи на никакъв контрол. Задължителна кастрация на безпородни кучета. Строг надзор на така наречените служебни кучета, които се ползват като пазачи по строителни площадки, паркинги, складове, водопречиствателни централи, язовири, рибарници, овощни градини, ферми за продуктивни животни и много други. Много често тези кучета се отглеждат сезонно от сезонни работници и след приключване на дейността биват пускани безпризорно да се развъждат и да скитат. По този начин кучетата разпространяват паразити, инфекции, популацията им нараства неудържимо, а липсата на храна ги прави опасно агресивни както за хората, така и за дивеча.
Надяваме се, че изложените от СНЦ „Ветеринарна Е-Практика мотиви, ще провокират задълбочен и професионален дебат по въпроса, какъвто несъмнено темата заслужава. Изразяваме своята готовност да съдействаме с професионални съвети и становища, с цел постигане на дълготрайно и балансирано разрешаване на проблема във взаимна полза на животните и хората.


С уважение,
д-р Вяра Гришина
Говорител на СНЦ „Ветеринарна Е-Практика“